Artikelen10 feiten en fabels over haar en kaalheid

10 feiten en fabels over haar en kaalheid

Hoofdhaar is belangrijk voor ieder mens. Wie wil er nu geen glanzende volle bos haar? Er wordt dan ook veel gezegd en geschreven over haar.

Word je nu wel of niet sneller kaal van het veel dragen van een hoofddeksel? En groeit je haar echt sneller als je het regelmatig bij laat punten? Wij zochten het antwoord op 10 veel gestelde vragen over haar en kaalheid.

1. Als je een grijze haar uittrekt, komen er twee voor in de plaats

Het hardnekkige gerucht dat je meer grijze haren krijgt als je er één uittrekt is een fabel. Er groeit namelijk maar één haar uit een haarzakje dus er kunnen er niet ineens twee voor in de plaats komen. Als dat zo zijn dan bestonden er geen kale mensen meer. Grijze haren uittrekken is desondanks nogal een nutteloze bezigheid. De haar die terug groeit heeft niet ineens weer pigment. De beste oplossing tegen grijs haar is nog altijd een kleurspoeling.

2. Je haar groeit sneller als je het regelmatig laat knippen

Met enige regelmaat de puntjes van je haar laten knippen zorgt ervoor dat je haardos gezond en vol blijft. Maar helaas heeft het niet tot gevolg dat je haar ineens sneller gaat groeien. Haar groeit namelijk vanuit de wortel en niet vanuit de punten. Het enige wat je haar écht sneller laat groeien is voeding met voldoende proteïne en Omega-3, vitamine D en hormonen.

3. Haar is dood materiaal

Dit is een feit. Haar bestaat uit het eiwit keratine en is inderdaad dood materiaal. Als dit niet zo was zou je het namelijk voelen als je haar geknipt wordt.

4. Van het veel dragen van een hoofddeksel word je eerder kaal

Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.

5. Je haar gaat glanzen van veel borstelen

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat je haar gaat glanzen als je het elke dag honderd keer borstelt. Dit klinkt misschien als een fabeltje, maar er zit wel een kern van waarheid in. Door het borstelen stimuleer je de hoofdhuid en zorg je ervoor dat de natuurlijke olie op de hoofdhuid verspreid wordt over het haar. Dit hydrateert het haar waardoor het gaat glanzen. Belangrijk hierbij is wel dat je een goede borstel gebruikt die het haar niet beschadigt. Borstel je haar ook nooit als het nog nat is.

6. Van een zwangerschap krijg je voller haar

Ook dit is een feit. Tijdens je zwangerschap houd je meer haar vast en krijg je dus een vollere haardos. Helaas is dit niet van lange duur, de verminderde haaruitval wordt namelijk na de zwangerschap weer gecompenseerd.

7. Hoe lang je haar wordt is erfelijk bepaald

Waar de een prachtige lange bos haar heeft lukt het bij de ander niet eens om het haar tot over de schouders te laten groeien. Helaas is het waar; de maximale lengte van je haar is erfelijk bepaald.

8. Gespleten haarpunten kun je herstellen met een conditioner

Haarpunten die al gespleten zijn kun je helaas niet meer herstellen. Vergeet dus alle conditioners of maskers die dit beloven. De enige manier om van gespleten haarpunten af te komen is door ze af te laten knippen. Je kunt gespleten punten natuurlijk wel voorkomen door je haar goed te verzorgen en zo min mogelijk te föhnen of stylen.

9. In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter

Dit is een feit. In de zomer wordt je haar vaker en langer blootgesteld aan vitamine D uit zonlicht. Hierdoor groeit het sneller dan in de winter wanneer je maar weinig vitamine D opneemt.

10. Kaalheid komt alleen bij mannen voor

Kaalheid bij mannen komt vaker voor dan bij vrouwen, maar zeker niet alleen maar. Vrouwen kunnen om verschillende redenen last hebben van dunner wordend haar. Volgens de laatste cijfers heeft 30% van de vrouwen wereldwijd last van een vorm van kaalheid.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×