6 manieren om haaruitval te voorkomen

6_manieren_haaruitval_te_voorkomen
Haaruitval is normaal, iedereen verliest gemiddeld 100 haren per dag. Het wordt pas vervelend als dit erger wordt en je haarkwaliteit ineens sterk vermindert. Soms is haaruitval voorkomen lastig, bijvoorbeeld als dit veroorzaakt wordt door erfelijke factoren. Een haartransplantatie biedt in dat geval uitkomst. Maar als het kan dan is haaruitval voorkomen natuurlijk beter dan genezen. We geven je daarom 6 tips die haaruitval kunnen helpen tegengaan.

Haaruitval voorkomen tip 1: Let op je voeding

Gezond eten geeft je lichaam de juiste bouwstoffen voor gezond haar. Haar bestaat uit keratine wat weer gemaakt is van het aminozuur cysteïne. Dit zorgt ervoor dat je haar groeit en sterk blijft. Cysteïne voedt zich met zwavel, eet dus voldoende zwavelrijke voeding om je haar gezond te houden. Denk hierbij aan broccoli, diverse soorten kool, knoflook, uien, avocado, eieren, vlees, vis en noten. Ook een tekort aan ijzer, zink en biotine kan haaruitval veroorzaken. Je haalt deze mineralen uit bijvoorbeeld eieren, visolie, biergist, noten, bruine rijst, tomaten en bananen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om supplementen te nemen om tekorten aan te vullen.

Haaruitval voorkomen tip 2: Voorkom stress

Stress is een belangrijke versneller van haaruitval. Onder stress produceert je lichaam meer adrenaline dan normaal wat in het talg van je hoofdhuid terecht komt in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels flink beschadigen en kan tot haaruitval leiden, zelfs nog geruime tijd ná de stressperiode. Zorg daarom goed voor jezelf, slaap voldoende, eet gezond en evenwichtig en zoek professionele hulp om stress te voorkomen.

Haaruitval voorkomen tip 3: Stop met roken

Het zal geen verrassing zijn: roken zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen waardoor je bloedsomloop verslechtert. De doorbloeding in de hoofdhuid is van zichzelf al minder dan die in andere delen van het lichaam. Roken heeft dan ook een groot effect op de kwaliteit van je haar en kan het dus ook haaruitval tot gevolg hebben.

Haaruitval voorkomen tip 4: Verbeter je doorbloeding

Zoals al aangegeven is een goede doorbloeding essentieel voor een goede haarkwaliteit. Je kunt je doorbloeding een handje helpen door iedere dag 5 á 10 minuten je hoofdhuid stevig te masseren. Ook een bezoek aan de sauna of een wisseldouche in de ochtend verbetert je bloedsomloop.

Haaruitval voorkomen tip 5: Vermijd agressieve shampoos

Je huid heeft een natuurlijk vetlaagje dat beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Agressieve shampoos lossen dit laagje op waardoor toxines makkelijk de hoofdhuid binnen kunnen dringen. Dit komt de kwaliteit van je haar niet ten goede. Kies daarom liever voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen.

Haaruitval voorkomen tip 6: Controleer je medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben haaruitval als bijwerking. Check de bijsluiter of dit het geval is. Heb je veel last van haaruitval sinds je begonnen bent met een bepaald medicijn? Bespreek dit dan met je arts zodat er gekeken kan worden naar een alternatief.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ontvang je de laatste nieuwtjes en tips.

We versturen geen spam, beloofd.
Delen

Reacties

S
Sander • 8 februari 2019

Geachte heer/mevrouw

Ik heb al een enige tijd last van een jeukende hoofdhuid zonder enige teken van roos of iets dergelijks, ook heb ik me huisarts dit laten nakijken maar ook die zij dat het er allemaal gezond uitzag en er niks te zien viel op Mn hoofdhuid, nu vraag ik me af wat dit precies kan zijn want de jeuk blijft verdurend terug komen het is geen agressieve vorm van jeuk maar het irriteert me wel een soort jeukende gekietel op me hoofd. Ik gebruik ook shampoos zonder parabenen en sulfaten en was me haar ook zo min mogelijk. Als ik door me haren wrijf dan neem ik ook regelmatig 1/2 haren mee is dit normaal ? Graag zou ik willen weten wat ik het beste kan doen of kan gebruiken zodat het jeuk op me hoofdhuid kan tegen gaan.

Met vriendelijke groeten

B
BeauClinic • 20 februari 2019

Beste Sander,

Wij horen van klanten dat zij dit vaak hebben hebben tijdens een haaruitvalperiode. Een verklaring daarvoor is niet direct te geven. Eventueel zou een Nizoral shampoo kunnen helpen. Je bent natuurlijk altijd welkom om je haarsituatie een keer te komen laten zien.

Met vriendelijke groet,

Martin
BeauClinic

R
Richard • 1 maart 2021

Geachte heer/mevrouw,

Mijn vrouw heeft 3 maanden nadat zij genezen is van Corona veel last van haaruitval. Is daar iets tegen te doen?

B
BeauClinic • 2 maart 2021

Beste Richard,

Jazeker. We hebben hier ook een artikel over geschreven: Telogeen effluvium; haaruitval na corona
Als je meer wilt weten kun je altijd contact opnemen.

Schrijf een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *