beauclinic haartransplantatie behandeling11

Haaruitval

Soorten haaruitval

Iedereen heeft wel te maken met haaruitval. Dat is ook niet zo erg als je bedenkt dat je gemiddeld 100 haren per dag verliest. Bij de ene persoon is dit 40 haren per dag en bij de ander zijn het wel 150 haren. Maar als het opeens veel meer wordt, is er vaak wat anders aan de hand.

De Latijnse naam voor haaruitval is Alopecia. Alopecia komt echter voor in veel verschillende varianten, hieronder staan de meest voorkomende.

Haartransplantatie als oplossing tegen haaruitval

Pleksgewijze haaruitval | Alopecia Areata

Alopecia Areata haaruitval is eigenlijk meer een huidziekte. Het wordt vaak omschreven als pleksgewijze haaruitval omdat er volledig kale plekken ontstaan. Meestal uiten de kale plekken zich op de hoofdhuid, maar soms wordt ook andere lichaamsbeharing aangetast. Bij een klein percentage van de mensen die last krijgt van Alopecia Areata valt al het hoofdhaar uit, men spreekt dan van Alopecia Areata Totalis. Vaak komt bij haarverlies ook pigmentverlies voor, de kleur verdwijnt totaal uit het haar rondom het kaal wordende gebied.

Oorzaak Alopecia Areata

De meeste onderzoeken naar Alopecia Areata geven aan dat het een auto-immuunziekte is. Het is geen overdraagbare besmettelijke haarziekte. Het lichaam herkent de haren onterecht als lichaamsvreemd en stoot de haren af. De huid rond de haren bevatten veel cellen die ontstoken zijn (leukocyten), deze veroorzaken de uiteindelijke haaruitval. De exacte oorzaak is echter nog niet bekend. Stress kan de haaruitval vaak versnellen.

Haartransplantatie bij Alopecia Areata
In sommige gevallen is een haartransplantatie een oplossing voor Alopecia Areata. Wanneer de plek niet al te groot is en al langere tijd (minimaal 6 maanden) stabiel en rustig is, kan een haartransplantatie goed werken. Indien het gebied nog actief is, is de kans is aanwezig dat de haren die getransplanteerd worden bij een haartransplantatie, weer uitvallen. Een goede analyse vooraf is hierbij erg belangrijk.

Diffuse haaruitval | Alopecia Diffusa

Als je haar over je gehele hoofd dunner wordt is er sprake van diffuse haaruitval. Het is in het begin vooral te merken als je met je hand door het haar gaat en je bovengemiddeld veel haren meeneemt. Dit kan acuut, chronisch of erfelijk voorkomen.

Acute diffuse haaruitval
Deze vorm komt het meeste voor. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je een zeer stressvolle periode hebt gehad. Een aantal maanden daarna kun je merken dat je haar plotseling dunner wordt. Net zo snel als dat het komt, kan het ook weer overgaan. Andere oorzaken die een acute diffuse haaruitval kunnen veroorzaken zijn een zeer streng dieet, het stoppen met anticonceptie of een narcose van een operatie.

Chronische diffuse haaruitval

Wanneer de haaruitval langer dan 6 maanden aanhoudt, kan deze chronisch genoemd worden. In de meeste gevallen kan een oorzaak gevonden worden voor de klachten. Maar bij 30% van de mensen blijft de oorzaak onduidelijk.

Erfelijke diffuse haaruitval
Met name vrouwen kunnen last krijgen van erfelijke diffuse haaruitval. Anders dan bij mannen zie je dat alle haren op het hoofd steeds dunner worden. Bij een toename van de leeftijd worden de haren steeds dunner. Het komt vaak voor dat hetzelfde patroon ook in de familie voorkomt.

Diffuse haaruitval bij vrouwen is soms te behandelen met een haartransplantatie. Vaak niet doordat ook het haar uit de haarkrans dunner is geworden. Het is dan een (te) groot gebied dat behandeld moet worden waardoor de kans op verbetering bij verplaatsing van dit dunne haar niet zo groot is.

Erfelijke haaruitval | Alopecia Androgenetica

In het Latijns heet erfelijke haaruitval officieel Alopecia (haaruitval) Androgenetica (genetische). Het is dan ook de erfelijke factor die in belangrijke mate bepaalt of iemand wel of niet kaal wordt. Wanneer je te maken krijgt met erfelijke haaruitval zorgt een bepaalde testosteronsoort, namelijk dihydrotestosteron (DHT), ervoor dat de groeicyclus van de haren wordt verstoord. De haren die aangetast worden door DHT worden steeds dunner en zwakker totdat ze uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Norwoord schaal
Het verloop van haaruitval gaat meestal via een standaard patroon. In de jaren ’50 is dit patroon door Dr. James Hamilton ontworpen en later door Dr. O’Tar Norwood verder verbeterd. Tegenwoordig is dit het standaard patroon dat dermatologen aanhouden om het verloop en de fase van haaruitval in te delen. Wanneer je al op jonge leeftijd te maken krijgt met haaruitval (tussen de 20 en 30 jaar oud) is de kans groot dat je ‘helemaal’ kaal wordt. Krijg je na je dertigste te maken met haaruitval dan is de kans groot dat de haaruitval zich beperkt tot een bepaald gebied. Bijvoorbeeld enkel de kruin of de inhammen.

Haarkrans

Opvallend is dat wanneer iemand helemaal kaal wordt de haarkrans altijd behouden blijft. Dit is de strook haar die rondom je hoofd loopt ter hoogte van je oren. Deze haren zijn immuun tegen DHT. Je ziet dit duidelijk als iemand helemaal kaal is en deze haren laat groeien.

Haartransplantatie bij erfelijke haaruitval
Bij erfelijke haaruitval is een haartransplantatie goed mogelijk. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van de haarkrans die immuun is tegen haaruitval. Wanneer je de haren uit de haarkrans verplaatst naar een kaal gebied blijven deze haren gewoon groeien. De immuniteit wordt meegenomen. Dit betekent dat de haren die getransplanteerd zijn daarna je leven lang op die plek blijven groeien.

Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?

Dat is de eerste vraag die wij beantwoorden tijdens een adviesgesprek. Niet iedereen is namelijk geschikt voor een haartransplantatie. Alleen als de haarkrans van goede kwaliteit is, is een haartransplantatie mogelijk. Daarnaast speelt het verwachtingspatroon en de grootte van het ontvangstgebied een grote rol bij een haartransplantatie.

Advies of hulp nodig?

Als ervaren haartransplantatie arts sta ik voor je klaar.Drs. Freek Broekhuijse
Of bel vrijblijvend +31 85 303 1570