beauclinic haartransplantatie kliniek9

Medicijnen tegen haaruitval

Haargroeimiddelen

De markt voor haargroeimiddelen is enorm. Het ene product belooft nog meer dan het andere. Er zijn echter maar een aantal geregistreerde medicijnen die bewezen hebben de haargroei te kunnen bevorderen. Maar let op, geen enkel medicijn zal ook daadwerkelijk haren terug laten komen.

Is een haar echt helemaal weg en is de huid kaal, dan komt er ook geen haar meer terug. Alleen als de haren verzwakt of dunner zijn geworden, is het mogelijk om door middel van medicatie de haaruitval te remmen en soms ook de haren weer dikker en gezonder te maken. Hieronder lichten we enkele medicijnen tegen haaruitval uit:

Minoxidil

Er zijn verschillende producten in de apotheek verkrijgbaar die beweren haaruitval te stoppen of te verminderen. Het ene product is echter succesvoller dan het andere. Het meest populaire product is Minoxidil. Oorspronkelijk werd dit gebruikt in tabletvorm als een geneesmiddel voor hoge bloeddruk. Sommige patiënten die werden behandeld met Minoxidil ervoeren echter overmatige haargroei als bijwerking. Verder onderzoek toonde aan dat Minoxidil in opgeloste vorm direct op de hoofdhuid aangebracht, een gunstig effect gaf tegen haarverlies. Dunne haren werden weer dikker en haaruitval stabiliseerde.

Propecia (merknaam)

Propecia werd in eerste instantie op de markt gebracht tegen een prostaatvergroting onder het merk Proscar dat 5 mg propecia bevatte. In 1998 heeft de Food and Drug Administration (FDA) een goedkeuring afgegeven om 1 mg propecia te gebruiken tegen mannelijke kaalheid. Studies hebben aangetoond dat 80% van de mannen die 1 mg propecia per dag gebruikten, hun haar behielden of dat het haar weer beter ging groeien. In de kruin vertoonde 30% een lichte verbetering en 5% een significante verbetering in de haarkwaliteit. Slechts 4% van de mannen gaven aan een minimale verbetering te zien. Ook bij haartellingen werd doorgaans in de kruin een duidelijke toename van haren geconstateerd. Op dit moment is Merck de meest voorkomende fabrikant van propecia in 1 mg, dat het product levert onder de merknaam Propecia.

Propecia blokkeert de omzetting van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in een metaboliet genaamd dihydrotestosteron (DHT). DHT is een hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid. Propecia veroorzaakt een aanzienlijke daling van DHT in zowel de hoofdhuid als in de bloedconcentraties. Studies hebben aangetoond dat de DHT niveaus dalen met maximaal 68,8% en het testosterongehalte met maximaal 9,1% wordt verhoogd bij mannen die 1 mg propecia per dag nemen.

Avodart (merknaam)

Avodart heeft een soortgelijk werkingsmechanisme als Propecia, maar het remt een breder spectrum. Avodart heeft op dit moment nog geen Amerikaanse FDA-goedkeuring of Nederlandse goedkeuring voor gebruik tegen haaruitval. Avodart behoort net als Propecia tot de anti-androgenen. Avodart vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron. Net als bij Propecia, kan Avodart eveneens worden gebruikt als middel tegen prostaatvergroting.

Avodart zou dus effectief kunnen zijn tegen haaruitval, indien er sprake is van Alopecia Androgenetica (erfelijke haaruitval). Wanneer dagelijks 0,5 mg Avodart wordt ingenomen, verlaagt dit de DHT met 93% in het bloed. Ter vergelijking, Propecia verlaagt dit met 68,8%.

Avodart heeft echter meer mogelijke bijwerkingen dan Propecia.

Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?

Dat is de eerste vraag die wij beantwoorden tijdens een adviesgesprek. Niet iedereen is namelijk geschikt voor een haartransplantatie. Alleen als de haarkrans van goede kwaliteit is, is een haartransplantatie mogelijk. Daarnaast speelt het verwachtingspatroon en de grootte van het ontvangstgebied een grote rol bij een haartransplantatie.

Advies of hulp nodig?

Als ervaren haartransplantatie arts sta ik voor je klaar.Drs. Freek Broekhuijse
Of bel vrijblijvend +31 85 303 1570